Alexandrit, Dióda és Nd:YAG lézerek
2024. április 29. írta: EverDerm Klinika

Alexandrit, Dióda és Nd:YAG lézerek

Melyik a legjobb választás a lézeres szőrtelenítéshez?

p1033249.jpg

A lézeres szőrtelenítés egyre népszerűbb választás a tartós és hatékony szőreltávolítás terén. A különböző lézertechnológiák - alexandrit, dióda és Nd:YAG lézerek - közül azonban sokaknak nehéz lehet kiválasztani, hogy melyik a legmegfelelőbb adott bőr- és szőrtípusra. Ebben a blogbejegyzésben összehasonlítjuk Nektek ezeket a technológiákat, bemutatjuk az általuk ideálisan kezelhető szőr- és bőrtípusokat, valamint a fényérzékenység kérdéseire is kitérünk.

Lézertechnológiák a szőrtelenítés világában

Magyarországon 2002 óta érhető el a lézeres szőrtelenítés technológiája, ami eredményességének köszönhetően gyorsan népszerűvé vált. Az elmúlt években egyre több technika vált elérhetővé a fogyasztók számára, melyek közül a legjobban működő lézertechnológiák az alexandrit, a dióda és a Nd:YAG lézerek.

  1. Alexandrit lézer

Az alexandrit lézer az egyik leghatékonyabb megoldás a világos bőrtónusú ügyfelek számára, akiknek világos vagy világos barna szőrszálaik vannak. Magas melaninabszorpciós képességének köszönhetően ez a lézer típus tökéletes a Fritzpatrick-skála alapján meghatározott I-es és II-es fototípus hatékony kezelésére. Ezért is terjed el el a lézertípus elsősorban az északi országokban.

  1. Diódalézer

A legmodernebb orvosi vizsgálatok szerint az európai bőrtípusra (II-es, III-as, IV-es, sőt még egyes esetekben V-ös fototípusra is) igazoltan a diódalézer a leghatékonyabb lézertechnológia a szőrtelenítésben. Maga a diódalézer egy 810 nanométeres infravörös lézerfény, amely az emberi szem számára nem látható. A diódalézer a bőrbe hatolva elnyelődik a szőrtüszőben, ott hővé alakul, ezáltal roncsolja a szőrtüsző szerkezetét, anélkül, hogy a környező szövetek és a bőr károsodnának. Mivel azonban a lézerfény a szőrszálak melaninjában nyelődik el, ezért a diódalézer kevésbé vagy egyáltalán nem is hatékony a szőke, vörös vagy ősz szőrszálak eltávolításában.

Magyarországon a II-es, a III-as és a IV-es fototípus a leggyakoribb, így itthon a szőrtelenítés diódalézerrel végezhető a leghatékonyabban.

  1. Nd:YAG lézer

Az Nd:YAG lézer a legbiztonságosabb választás a sötét bőrű (V-ös és VI-os fototípusú) emberek számára, mivel ez a lézertechnológia minimálisra csökkenti a pigmentációval kapcsolatos mellékhatások kockázatát. A hosszabb hullámhossz miatt azonban ez a típus egyáltalán nem  hatékony a világos szőrszálak eltávolításában, ugyanakkor gyakorlatilag ez az egyetlen lézertípus amivel hatékonyan kezelhetők az igazán sötét bőrtípussal rendelkező páciensek.

A pontos bőrtípus meghatározás érdekében érdemes orvos vagy bőrgyógyász szakértői véleményét kérni! 

Ha kíváncsi vagy a fototípusodra, tesztünk segítségével most könnyen megtudhatod! 

Kombinált hullámhosszú lézeres gépek

A kombinált hullámhosszú lézeres gépek a lézeres szőrtelenítés technológiájának legújabb generációját képviselik, amelyek (nevükből adódóan) több hullámhosszú lézerrel dolgoznak egyszerre. Ez a technológia lehetővé teszi a különböző bőrtípusok és szőrszínek kezelését egyetlen géppel, anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötni a kezelés hatékonysága vagy biztonsága terén. 

A kombinált lézertípussal működő kezelőfejeket gyakran hirdetik úgy, mint a szőrtelenítés új csoda eszköze (szent grálja), mivel elvileg minden bőrtípust hatékonyan lehet vele kezelni. Azonban saját és ügyfeleink tapasztalatai alapján mi úgy fogalmaznánk, hogy ezek olyanok mint a négyévszakos autógumik: jól működnek, de nem nyújtanak maximális hatékonyságot. Ezért használunk mi az EverDerm Klinikán diódalézeres kezelőfejeket, mivel a specialisták is azokat találták a leghatékonyabb eszközöknek a kezeléseink során.

everderm_2023_februar_06.jpg

Kezelési módszer

A kezelési módszer a szőrtelenítő gép és a kezelőfej milyenségétől függ. A régebbi típusú gépek esetében a kezelőfej nem érintkezik közvetlenül a bőrrel. Ebben az esetben a lézer fénye a bőr felszínére irányul, majd egyetlen lövés segítségével az energia egyszerre nyelődik el a szőrtüszőben. Ennek a módszernek nagy előnye, hogy kisebb a bőrirritáció és a fertőzés kockázata. Ugyanakkor a közvetlen felületi hűtés hiányában ez a módszer sokkal fájdalmasabb, és az égés kockázata is nagyobb az egyszerre bevitt energia miatt. Éppen ezért az ilyen gépek mellett a kezelők gyakran használnak valamilyen alternatív hűtési módszert, például hideg levegős gépet, vagy hűtőspray-t, ami bár komfortosabb, de drágább is, és teljesen nem tudja fájdalommentessé tenni a kezelést.

A modernebb gépek hűtött kezelőfeje már érintkezik a bőrrel. A hűtött fej csökkenti a bőr hőérzetét, ami kényelmesebbé teszi a kezelést és minimalizálja a bőrirritációt. A kezelés megkezdése előtt a kezelők ultrahang zselével kenik be az adott területet, ami segít, hogy a lézer fénye mélyebben hatoljon a bőrbe és hatékonyabban pusztítsa el a szőrtüszőket. A hűtött fejes technológia és az ultrahang zselé együttes alkalmazása növeli a kezelés eredményességét, valamint az égés kockázata is a minimálisra csökkenthető.

A mai gépek - elsősorban a hűtött kezelőfejjel rendelkező zselés rendszerek - mindezek mellett képesek statikus és/ vagy dinamikus kezelési mód végrehajtására is. A statikus módszer során egy nagy energiájú lövést adunk le egy adott területre. Ez a módszer gyorsan elpusztítja a szőrtüszőket, ugyanakkor nehezen hozzáférhető és érzékeny területeken nem alkalmazható. A dinamikus módszer során a kezelő fejet folyamatosan mozgatjuk a bőrön, így a területet több kisebb energiájú lövéssel kezeljük. Ez a módszer kíméletesebb a bőrre, valamint egyenletesebb eredményt biztosít, mivel a lézer energiája egyenletesen oszlik el a kezelt területen. Mi az EverDerm Laser & Beauty Klinikán statikus és dinamikus módszerrel is dolgozunk egyaránt a legjobb eredmény elérése érdekében!

Fájdalomérzet

A lézeres szőrtelenítés során tapasztalt fájdalom mértéke személyenként változó lehet, valamint függ a kezelt területtől, a szőrszálak vastagságától, a bőr érzékenységétől és a választott lézeres technológiától. 

Az alexandrit lézer általában erőteljesebb fájdalommal jár, ugyanakkor ez a technológia sokszor gyors impulzusokkal dolgozik, amelyek csökkentik a hőérzetet a bőrön. A diódalézer fájdalomérzete közepes vagy alacsony szintű, mivel a kezelés során enyhébb hőérzetet okoz a bőrön. Ugyanakkor a hosszabb hullámhossz és a modern gépek hűtött kezelőfeje miatt a fájdalomérzet még enyhébb lehet, mint az alexandrit lézernél. Néhány ember a fájdalmat egy gumiszalag csípéséhez hasonlítja. Az Nd:YAG lézer általában az egyik legfájdalmasabb a három típus közül, mivel a hosszabb hullámhossz kellemetlenebb érzetet adhat. 

A fájdalomérzet azonban nem csak technologiánként, de területenként is változhat, egyénenként jelentősen eltérhet! (Az előbbi összehasonlítást saját tapasztalataink, valamint az ügyfeleink visszajelzései alapján írtuk össze tájékoztatás jelleggel.) 

Fontos megjegyezni, hogy a fájdalom mértéke jellemzően a kezelés előrehaladtával csökkenhet, mivel a szőrtüszők folyamatosan elpusztulnak, a szőrszálak pedig vékonyabbá válnak. 

A legideálisabb lézeres szőrtelenítési technológia kiválasztása személyenként eltérő lehet, bőr- és szőrtípustól függően. 

Éppen ezért nagyon fontos, hogy mielőtt belekezdünk bármilyen kezelésbe, konzultáljunk egy szakértővel!

everderm_2023_februar_08_1.jpg

A döntés során érdemes figyelembe venni a következő tényezőket:

  • bőrtípus és szőrszín
  • kezelt terület
  • fájdalomtűrés
  • időkeret

Mi az EverDerm Laser & Beauty Klinikán a legkorszerűbb technológiát alkalmazzuk a lézeres szőrtelenítésben. A Sinclair Global - korábban Cocoon Medical - PrimeLase HR Excellence dióda lézeres szőrtelenítő gép biztonságos és gyors szőrtelenítést biztosít télen-nyáron, mindenféle bőr- és szőrtípusra. A PrimeLase orvosi minősítéssel és FDA engedéllyel is rendelkezik, valamint Európában és az Amerikai Egyesült Államokban is a top 10 leghatékonyabb lézeres szőrtelenítő készülékei közé tartozik

A bejegyzés trackback címe:

https://everdermclinic.blog.hu/api/trackback/id/tr318392767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása