Előzd meg a melanoma kialakulását!
2023. december 15. írta: EverDerm Klinika

Előzd meg a melanoma kialakulását!

Ne várd meg, hogy kialakuljon a baj, válaszd inkább az anyajegyszűrést!

Korábbi cikkünkben már írtunk a holisztikus szemlélet fontosságáról az egészségügyben, melynek lényege, hogy ne csak a már kialakult tüneteket kezeljünk, hanem azok eredetét és a köztük lévő lehetséges kapcsolatot is vizsgáljuk, ezzel segítve a pácienst a teljes gyógyulás felé. A holisztika kéz a kézben jár a prevencióval, vagyis a megelőzéssel, aminek elsődleges eszköze a rendszeres szűrővizsgálat.

Csak úgy mint az éves laborvizsgálat, a repetitív bőrgyógyászati szűrővizsgálatok is elengedhetetlenek egészségünk fenntartása érdekében. A bőrgyógyász elsődleges feladata, hogy felismerje, kivizsgálja és kezelje a bőr, a körmök, a haj, a száj nyálkahártya és a külső nemi szervek elváltozásait. A lakosság nagy része azonban csak akkor fordul szakorvoshoz, ha már kialakult problémája van. Az anyajegyek évenkénti szűrése azonban abban az esetben is javasolt, ha nincs semmilyen panasz, mivel a bőrrák - azon belül is a legveszélyesebb típus a melanoma malignum - időben történő felfedezése életet is menthet.

Az anyajegyszűrés során a szakorvos hagyományos módon - azaz szabad szemmel -, illetve dermatoszkóppal is áttekinti a kérdéses bőrfelületet.  Amennyiben a bőrgyógyász bármilyen elváltozást észlel, további vizsgálatokat rendelhet el, de jellemzően azonnali beavatkozásra a rendelőben nem kerül sor.

anyajegy-eltavolitas-everderm.jpg

A szűrővizsgálat során a páciensek számtalanszor kérnek tanácsot azzal kapcsolatban, hogy melyik anyajegyüket vetessék le vagy levetessék-e egyáltalán anyajegyeiket. Anyajegy-eltávolításra elsősorban két okból kerül sor:

  1. Egészségügyi ok - amennyiben a bőrgyógyász szakorvos az éves szűrővizsgálat során bármilyen jellegű elváltozást tapasztal, akkor minden esetben az anyajegy eltávolítását javasolja. Ez még nem minden esetben jelenti azt, hogy egyértelműen rosszindulatú az elváltozás, ugyanakkor előnyösebb és biztonságosabb az, ha inkább eltávolíttatjuk az adott anyajegyet. 
  2. Esztétikai ok - olyan eset is van, amikor nem a bőrgyógyászati szűrés mutat rá egy kockázatos vagy problémás elváltozásra, hanem a páciens szeretne megszabadulni egy anyajegyétől, ami olyan helyen található, ami számára esztétikai szempontból zavaró. 

Az EverDerm-ben dolgozó plasztikai sebészek a Laser & Beauty, illetve a HealthCare Klinikán is vállalnak sebészeti úton történő anyajegy-eltávolítást, bármilyen okból kifolyólag is szeretne a páciens “megszabadulni” az adott anyajegytől. Ugyanakkor a műtétet minden esetben egy bőrgyógyászati vizsgálatnak kell megelőznie, melyet akár a HealthCare Klinikán is igénybe vehetnek a páciensek.

A bejegyzés trackback címe:

https://everdermclinic.blog.hu/api/trackback/id/tr718281679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása