Csikorgatod a fogad? Gyere, adunk neked egy kis botox-ot!
2023. december 15. írta: EverDerm Klinika

Csikorgatod a fogad? Gyere, adunk neked egy kis botox-ot!

Mondj búcsút az állkapocsfájdalomnak botulinumtoxin injekcióval!

Gyakran ébredsz fájó állkapoccsal vagy fejfájással? Ropog vagy kattog az állkapcsod, amikor kinyitod és becsukod a szádat? Ezek bizony a fogcsikorgatás leggyakoribb jelei, ami a felnőtt lakosság közel 15%-ánál fennáll.

teeth-problem-woman-feeling-tooth-pain-2023-11-27-04-52-58-utc.jpg

A fogcsikorgatás – vagy hivatalos orvosi nevén bruxizmus – során akaratunktól függetlenül nagy erővel szorítjuk össze fogainkat. Az elnevezéssel ellentétben a fogak csikorgatása csak súlyos esetben fordul elő. Mivel leggyakrabban éjszaka, alvás közben jelentkeznek a bruxizmus tünetei, a páciensek gyakran nem is tudják, hogy ez az állapot fennáll. A bruxizmust alvászavar vagy a fogsor mechanikai problémái is okozhatják, mint például a szabálytalan harapás. De a fogcsikorgatás lehet olyan neurológiai betegségek tünete is, mint például a Huntington-kór vagy a Parkinson-kór. Bizonyos pszichiátriai gyógyszerek, például az antidepresszánsok szintén okozhatnak bruxizmust. 

A fogcsikorgatás következménye képpen:

  • kipattant fognyaki zománc miatt úgynevezett nyaki kopások alakulhatnak ki (ami gyakran érzékenységgel is jár);
  • az őrlőfogak rágófelszíne lekopik;
  • az íny vagy később a fogágy sorvadásnak indul, aminek a hosszú távú következménye foglazulás vagy fogelvesztés is lehet;
  • állkapocsízületi panaszok jelentkeznek: kezdetben kattogás, majd egyre gyakoribb a fájdalom rágáskor, ásításkor.

Amennyiben hosszan, éveken át fennáll ez az állapot, az az életminőséget is ronthatja, illetve különféle betegségek kialakulásához is hozzájárulhat. Éppen ezért is olyan fontos a fogcsikorgatás megfelelő kezelése. A kezelésnek - attól függően, hogy mi váltja ki a fogcsikorgatást - több szintje lehet. A terápia történhet fogszabályozással, vagy szigorú mérések alapján kidolgozott harapásemeléssel, illetve különféle fogvédő sínekkel. Összetettebb esetekben akár többféle módszert is szükséges lehet alkalmazni.

everderm_kezelesek_31.jpg

Az orvostudomány legújabb kezelési módszere a fogcsikorgatás enyhítésére a botulinumtoxinos injekció. Az általában ránctalanításra használt anyag a rágóizmokba történő beadása ellazítja az adott izmokat, ezáltal megakadályozva a alkapocs erőteljes összeszorítását. Az EverDerm Laser & Beauty Klinikán elérhető szolgáltatással akár fél évre enyhíthetjük a fogcsikorgatás kellemetlen tüneteit.

Bármelyik kezelési módot is választod, előtte mindenképpen fordulj szakemberhez, aki nem csak a pontos diagnózis felállításában, de a kezelési terv kialakításában is tud segíteni neked!

A bejegyzés trackback címe:

https://everdermclinic.blog.hu/api/trackback/id/tr7018281827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása