Menopauza Program - tudnivalók, tünetek és ezek lehetséges kezelései
2023. december 15. írta: EverDerm Klinika

Menopauza Program - tudnivalók, tünetek és ezek lehetséges kezelései

Honnan tudhatjuk, hogy elkezdődött?

A menopauza egyszer minden nő életében bekövetkezik. Az úgynevezett “változó kortól” a legtöbben félnek, melynek oka elsősorban az, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy mit is jelent pontosan ez az állapot és, hogy ez mivel jár. 

Mi az EverDerm-nél igyekszünk minden kérdésre választ adni és megoldást nyújtani, ami a női egészséget érenti.

menopauza-everderm.png

  1. A menopauza jelentése

A menopauza az az állapot, amikor  a női hormonok termelődése csökken, a menstruáció pedig megszűnik. A kifejezés szó szerinti jelentése: a menstruáció vége. Fontos tudni, hogy ez nem betegség, hanem egy természetes életciklus. 

A menopauzát megelőző néhány év során a vérzések általában rendszertelenné válnak, akár több hónapos kimaradások is előfordulhatnak. A menopauza azonban csak akkor válik biztossá, ha egy év elteltével sem jelentkezik új menstruáció.

Fontos tisztázni a menopauza és a klimax fogalmát. A két kifejezés között csak egy leheletnyi különbség van: a klimax magát a változó kort, tehát az egész időszakot jelenti, míg a menopauza az az állapot.

  1. Hány éves kortól kezdődik?

A menopauza többnyire 48 és 52 éves kor között alakul ki, és egyéntől függően 1-2 évig, de akár 5-10 évig is eltarthat. A petefészek aktivitása azonban már a menopauza előtt, a 30-as évek végén csökkenni kezd. Ebben az időszakban egyre kevesebb ösztrogén és progeszteron termelődik a női ciklus során, egyre kevesebb tüsző érik meg havonta és a petesejt kiszabadulása (ovuláció) is egyre kiszámíthatatlanabb lesz.

Slamovits-Horváth Beáta, az EverDerm Klinika tulajdonosának üzenete/ gondolata:

A klimax minden nőt érint, akár akarja, akár nem, így természetesen engem is. A menopauza jelentős életmódváltozást hozhat az életünkbe, és ennek elfogadása időbe telhet. Azt azonban fontos megérteni, hogy a menopauza egy természetes folyamat, amely bizony együtt jár számos ismert, de nem várt állapotváltozással  is. Ezek a tünetek azonban nem jelentenek végzetes egészségügyi problémát! Ráadásul ma már sok lehetőség van ezek enyhítésére, és arra is, hogy a menopauza idején is megőrizhessük nőiességüket.

Kulcsfontosságú, hogy a megelőzéssel és az elfogadással is foglalkozzunk ebben az életszakaszban is! A kellemetlen tünetek csökkentésére pedig ne féljünk igénybe venni a mai orvostudomány lehetséges eszköztárát. Minden nőnek egyénileg kell meghatároznia, hogy mely megoldások működnek számára legjobban. Az egészséges életmód és a megfelelő tájékoztatás segítség lehet mindannyiunk számára, hogy biztosak lehessünk testük változásainak természetességében, és abban, hogy továbbra is élvezhessük nőiességünket a menopauza ideje alatt és után is.

  1. A menopauza tünetei

A klimax időszakában számos testi tünet jelentkezhet, melyek sok kellemetlenséggel járnak. Ezek érzelmi labilitást is okozhatnak, amelyek így együttesen nagyon megnehezíthetik a mindennapokat.

A változókor korai szakaszában előforduló tünetek:

  • hőhullámok;
  • rossz közérzet;
  • alvászavar

Ezek a tünetek a menopauza teljes időtartama alatt is még megmaradhatnak, visszatérhetnek.

A menopauza általános, gyakori tünetei:

  • hasi típusú elhízás, testsúly növekedés;
  • hajritkulás, hajhullás (főleg a fejtetőn);
  • a nemi szerv szőrzetének megritkulása;
  • hüvelyszárazság;
  • a mellek megereszkedése, méretük és konzisztenciájuk változása;
  • gyakori vizelési inger;
  • alvászavar;
  • szívpanaszok - esetekben gyors és/ vagy szabálytalan szívdobogás;
  • csökken a fogamzóképesség, fokozatosan meddőség alakul ki;
  • a bőr és a kötőszövetek szárazzá válnak, elvékonyodnak, viszketnek;
  • csökken a libidó
  1. A menopauza tüneteinek csökkentése

A menopauza nem egy betegség, éppen ezért a tüneteket nem lehet megszüntetni, enyhíteni és/ vagy csökkenteni azonban igen. Szerencsére számos módszer létezik a változókor panaszainak kezelésére. A legfontosabb az egészség életmód és táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás. Ezen kívül meg kell próbálni kerülni a stresszt, amennyire csak lehet, esetleg meditációval támogatni a mentális egészségünket. Extrém tünetek kezelésére hormonpótló terápiák is elérhetőek, azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy mielőtt bármilyen kezelésbe belekezdenénk, mindenképpen érdemes konzultálni az orvosunkkal, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb megoldást.

beautiful-old-woman-working-2023-11-27-05-07-23-utc.jpg

Ma már esztétikai kezelésekkel is tudjuk segíteni a menopauza valamennyi tünetének enyhítését. Az EverDerm Klinikán megoldást tudunk biztosítani többek között

  • a hüvelyszárazság;
  • a hajhullás;
  • a bőrszárazság;
  • az inkontinencia;
  • a csontritkulás és az izomgyengeség;
  • valamint az extrém izzadás

problémáinak kezelésére. További információért látogass el az EverDerm weboldalára.

A bejegyzés trackback címe:

https://everdermclinic.blog.hu/api/trackback/id/tr2318281957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása